«Ταξίδια Πολιτισμού» στη Θεσσαλονίκη


Το «Σπίτι των Παραμυθιών» - το μουσείο αλλιώς, φιλοξενείται στην «Παιδική και Εφηβική Γωνιά» της  12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη από 7 έως 10 Μαΐου 2015, με το διαπολιτισμικὀ εκπαιδευτικὀ πρόγραμμα για οικογένειες
«Ταξίδια Πολιτισμού»
Με μύθους και παραμύθια θα ανακαλύψουμε διαφορετικούς λαούς του κόσμου, θα γνωρίσουμε την ιστορία και τα έθιμά τους, θα δούμε εικόνες από την καθημερινή οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή, θα κατασκευάσουμε χαρακτηριστικές χειροτεχνίες από την παράδοσή τους.
Σχεδιασμός - υλοποίηση: Μαρία Βλαχἀκη
Αφήγηση μύθων και παραμυθιών: Σοφήλια Τσορτέκη

Η Δ.Ε.Β.Θ. διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τη συνεργασία της ΔΕΒ-HELEXPO, των Ελλήνων Εκδοτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την υψηλή εποπτεία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ εργαστηρίων του «Σπιτιού των Παραμυθιών»




«Παιδική και Εφηβική Γωνιά»
Πρόγραμμα εργαστηρίων του «Σπιτιού των Παραμυθιών»


Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

19:00-20:00 ΑΙΘΟΥΣΑ 1
«Ταξίδια πολιτισμού» - Τα παραδοσιακά «story cloth» των Χμονγκ στο Λάος
Το «Σπίτι των Παραμυθιών»-το μουσείο αλλιώς, μας ταξιδεύει στο Λάος με ένα μύθο για τους Χμονγκ που έγιναν αριστερόχειρες. Βλέπουμε εικόνες, γνωρίζουμε την ιστορία, την κοινωνία και τη ζωή τους, κατασκευάζουμε το παραδοσιακό εργόχειρο «story cloth». 
Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη
Αφήγηση: Σοφήλια Τσορτέκη
Για παιδιά 8-12 ετών και τις οικογένειές τους
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ - ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΛΙΩΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ




Σάββατο 9 Μαΐου 2015


14:00-15:00 ΑΙΘΟΥΣΑ 1 
16:00-17:00 ΑΙΘΟΥΣΑ 2
«Ταξίδια πολιτισμού» - Τα παραδοσιακά «mola» των Ινδιάνων Κούνα στην Καραϊβική
Το «Σπίτι των Παραμυθιών»-το μουσείο αλλιώς, μας ταξιδεύει στον τροπικό παράδεισο των νησιών Σαν Μπλας με ένα
ινδιάνικο παραμύθι. Βλέπουμε εικόνες, γνωρίζουμε την ιστορία, την κοινωνία και τη ζωή των Κούνα και κατασκευάζουμε το παραδοσιακό εργόχειρο «mola». 
Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη
Αφήγηση: Σοφήλια Τσορτέκη
Για παιδιά 8-12 ετών και τις οικογένειές τους
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ - ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΛΙΩΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ



Κυριακή 10 Μαΐου 2015



14:00 - 15:00 ΑΙΘΟΥΣΑ 1
16:00 - 17:00 ΑΙΘΟΥΣΑ 2
«Ταξίδια πολιτισμού» - Το κυκλικό ημερολόγιο «Haab» των Ινδιάνων Μάγια
Το «Σπίτι των Παραμυθιών»-το μουσείο αλλιώς, μας ταξιδεύει στην Κεντρική Αμερική με μύθους των Μάγια για τη δημιουργία του κόσμου. Βλέπουμε εικόνες, γνωρίζουμε την τέχνη, την παράδοση, τους θεούς και κατασκευάζουμε το κυκλικό ημερολόγιο «Haab» των 18 μηνών.
Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη
Αφήγηση: Σοφήλια Τσορτέκη
Για παιδιά 6-12 ετών και τις οικογένειές τους.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ-ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΛΙΩΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

-----------------------------------------------------------------------------------------------


Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
Όπως κάθε χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, δυναμικό πόλο έλξης αποτελούν οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με τους εκδότες παιδικού, εφηβικού και εκπαιδευτικού βιβλίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Έκθεσης.
Στο πλαίσιο της φετινής Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 60 εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους και περιλαμβάνουν: παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, εικαστικά και μουσικά δρώμενα κ.ά. Ένας άλλος κύκλος εκδηλώσεων που απευθύνονται σε γονείς και εκπαιδευτικούς περιλαμβάνει συζητήσεις και εργαστήρια. Τις εκδηλώσεις θα εμψυχώσουν περισσότεροι από 60 συγγραφείς, εικονογράφοι, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες.
Εκδηλώσεις θα οργανώσει επίσης ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με αφορμή την ανθολογία «Το γέλιο κάνει καλό στο σχολείο!» (μια κοινή δράση 88 συγγραφέων και 88 εικονογράφων που πρόσφεραν τις ιστορίες και τις εικόνες τους), που θα περιλαμβάνουν εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά και εκπαιδευτικούς.
Στη φετινή Έκθεση θα φιλοξενηθεί επίσης το Σπίτι των Παραμυθιών-το μουσείο αλλιώς, που θα οργανώσει διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τους παράξενους πολιτισμούς του κόσμου. Ένα ταξίδι με μύθους και παραμύθια, στοιχεία της ιστορίας των πολιτισμών του κόσμου και εικαστική αναπαράσταση παραδόσεών τους.