«Στων παραμυθιών τα δάση»

Για παιδιά από 5 ετών και άνω
Κυριακές 22/1, 29/1, 5/2, 12/2/2017 στις 12:00 (Ο Μαγικός κόσμος του δάσους)

Για παιδιά από 2 έως 4 ετών
Σάββατα 4/2, 11/2/2017 στις 17:30 (Ζώα στο δάσος)

Το «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» καλεί τα παιδιά και τους μεγάλους να περπατήσουν «Στων παραμυθιών τα Δάση». Η Φίλια Δενδρινού και ο Γιώργος Ευγενικός αφηγούνται παραμύθια με την μουσική συνοδεία της Ειρήνης Νικολακοπούλου και του Εμμανουήλ Παλιάκη.
Πώς είναι να ακολουθείς το κουβάρι του Μύθου μες το πυκνόφυλλο δάσος; Φόβος και αγωνία, ανακούφιση κι ελπίδα, περιπέτεια και γνώση. Από τις νεράιδες, τους γίγαντες και τους δράκους, τα γλυκόλαλα πουλιά και τα λουλούδια τα παρδαλά, πόσους άραγε κινδύνους θα περάσεις, και ποιους φίλους θα γνωρίσεις στο θαυμαστό σου ταξίδι μέσα «Στων παραμυθιών τα δάση»;

Στων παραμυθιών τα δάση μια ιστορία περιμένει
Μάγοι, γίγαντες και δράκοι όλοι εκεί είναι κρυμμένοι
Κάτω απ τα πυκνά τα δέντρα πόσος φόβος σαν νυχτώνει
Μα ένας φίλος σε προσμένει μόλις λίγο ξημερώνει
Απ το ξέφωτο περνούμε και κοιτούμε με απορία
Αχ, ο λύκος περιμένει μια μικρή απροσεξία
Το λουλούδι που μυρίζει, ή το νούφαρο που ανθίζει
Μπορεί να είναι η αιτία για μικρή αργοπορία.
Κι όταν το σκοτάδι πέσει στου μονοπατιού τη μέση,
Δυο σπουργίτια μαγεμένα, δρόμο ανοίγουνε για μένα
Το σπιτάκι θα φανεί και ζεστό θα έχει φαί
Πουπουλένια στρωματάκια για τα έρημα παιδάκια.







Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τίτλος: «Στων Παραμυθιών τα Δάση»

Αφήγηση – καλλιτεχνική επιμέλεια: Φίλια Δενδρινού, Γιώργος Ευγενικός
Μουσική, τραγούδι:
Ειρήνη Νικολακοπούλου, Εμμανουήλ Παλιάκης
Οργάνωση: Ομάδα «ΜΥΘΟΣ»
Που: «Το Σπίτι των Παραμυθιών-Το Μουσείο Αλλιώς»
Διεύθυνση: Ιωσήφ των Ρογών 11, Ακρόπολη, Αθήνα ΤΚ 11743

Πότε και που απευθύνεται:
-Για παιδιά από 5 ετών και άνω
Κυριακές 22/1, 29/1, 5/2, 12/2/2017 στις 12:00 (Ο Μαγικός κόσμος του δάσους)
Διάρκεια: 60'

-Για παιδιά από 2 έως 4 ετών
Σάββατα 4/2, 11/2/2017 στις 17:30 (Ζώα στο δάσος)
Διάρκεια: 60'

Εισιτήρια:
7€ τα παιδιά και 5€ οι συνοδοί
5€ άνεργοι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι (απαραίτητη η επίδειξη της κάρτας)


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2104313332
Ιστοσελίδα: www.e-mythos.eu
«Το Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς», βρίσκεται στην οδό Ιωσήφ των Ρογών 11 και Λεμπέση, πλησίον του Μετρό Ακρόπολη και του Τραμ Λ. Βουλιαγμένης (Χάρτης περιοχής)



Χορηγοί επικοινωνίας 





Φωτογραφίες από την παράσταση 






























Λίγα Λόγια για τους Συντελεστές

Φίλια Δενδρινού
Είναι ηθοποιός, αφηγήτρια και θεατρολόγος. Έχει εργαστεί στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Από το 1996 αφηγείται μύθους και παραμύθια από την Ευρωπαϊκή και την Ανατολική προφορική παράδοση στο θέατρο, σε σχολεία, βιβλιοθήκες νοσοκομεία μουσεία κλπ… ενώ έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις αφήγησης και αφηγηματικού θεάτρου. Ως θεατρολόγος έχει διδάξει θέατρο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μίο Αθηνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Παν/μίου Πελοποννήσου, Αρσάκεια, Τοσίτσεια Σχολεία, Δραματικές Σχολές). Έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη σχέση του αφηγηματικού θεάτρου, με το λαϊκό θέατρο και την προφορική αφήγηση (ο ηθοποιός αφηγητής), αντικείμενο με το οποίο έχει λάβει μέρος ως ηθοποιός και ως εισηγήτρια σε διεθνή φεστιβάλ και σε διεθνή συνέδρια. Από το 2006 ως το 2009 υπήρξε μόνιμος συνεργάτης της εκπομπής Ουράνιο Τόξο, ΕΤ1 όπου διασκεύασε και αφηγήθηκε εκατό περίπου παραμύθια από τη παγκόσμια λαϊκή και επώνυμη λογοτεχνία. Το 2007 από τη σειρά Παρασκήνιο στο ντοκυμανταίρ Σύγχρονοι Παραμυθάδες παρουσίασε τη δουλειά της ως ηθοποιός- αφηγήτρια ενώ, το 2010-11 παρουσιάστηκε η τηλεοπτική σειρά Ψέματα κι Αλήθεια για την ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ (prisma plus) με θέμα τη διαχρονία του παραμυθιού που έγραψε επιμελήθηκε και αφηγήθηκε η ίδια. Έχει γράψει παραμύθια, και θεατρικά έργα για παιδιά:
Με νότες και γράμματα (εκδ. Αίολος), Το Σπίτι (2010, εκδ. Εν πλω),  τη σειρά Η Τέχνη σα Παραμύθι-επαφή των παιδιών με ζωγράφους και με εικαστικά ρεύματα (εκδ. Λιβάνη). Είναι απόφοιτος των: Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών, Ecole d art Dramatique, Charonne-Paris, Univesite de la Sorbonne, Paris και Middlessex Univercity of London, M.A Theatre, Storytelling, and Performing Arts.

Γιώργος Ευγενικός
Είναι αφηγητής, επιμελείται παραστάσεις​ αφήγησης​, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και παιδιά, με θεματικούς άξονες το παραμύθι και την αφηγηματική τέχνη. Είναι δάσκαλος και διευθυντής της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών στην Αθήνα και την Κύπρο σε συνεργασία με το «Τεχνοδρόμιο». Καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιορτής Παραμυθιών Κέας και των Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνας και Παραμυθιού Κύπρου (Παραμυθοδρόμιο). 
Με τις ιστορίες του έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα, και το εξωτερικό. Έχει αφηγηθεί σε Φεστιβάλ, Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Λέσχες αφήγησης, Σχολεία, Ιδρύματα, στο Ραδιόφωνο την Τηλεόραση κ.αλ. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Θέατρου Τέχνης - Καρόλου Κουν. Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Έχοντας ως στόχο τη συνθετική προσέγγιση της τέχνης και του λόγου αναζητά διαρκώς νέες μεθόδους που προάγουν την αφηγηματική τέχνη.
Εμπνευστής της «Γιορτής Παραμυθιών» η οποία γεννήθηκε ως ιδέα το 2002 και συνέβαλε τα επόμενα χρόνια στην αναβίωση της αφήγησης ανοίγοντας νέες προοπτικές στην αφηγηματική τέχνη στην Ελλάδα. Το 2005 πήρε την πρωτοβουλία να φέρει σε επαφή ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων από όλο τον κόσμο, με στόχο την συσπείρωση των δυνάμεων υπό την σκέπη ενός φορέα ο οποίος θα συμβάλλει στη διάσωση και διάδοση της παράδοσης, των ελληνικών μύθων, των θρύλων και των παραμυθιών. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας ήταν η ίδρυση του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών».

Ειρήνη Νικολακοπούλου
Ξεκίνησε τις σπουδές της στο κλασικό βιολί στο Ωδείο Αθηνών και παράλληλα γνώρισε και άλλα μουσικά είδη και όργανα μετά την εισαγωγή της στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική σχολή του ΑΠΘ και παράλληλα συνέχισε τις σπουδές της στη μουσική εμβαθύνοντας στο παραδοσιακό βιολί. Παρακολούθησε τον ετήσιο κύκλο σεμιναρίων «Εκπαίδευση στα Μουσεία» του Παιδικού Μουσείου Αθηνών. Είναι απόφοιτη της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με το οποίο συνεργάζεται ως αφηγήτρια και μουσικός σε παραστάσεις αφήγησης. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε σχήματα παραδοσιακής μουσικής, διδάσκει βιολί σε παιδιά και ενήλικες και εργάζεται σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με κύριους άξονες τη μουσικοκινητική αγωγή, το θεατρικό παιχνίδι και την αφήγηση παραμυθιού.

Εμμανουήλ Παλιάκης
Από μικρός ασχολήθηκε με την παραδοσιακή μουσική ξεκινώντας το βιολί αλλά γρήγορα πέρασε στην κρητική λύρα. Παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής και νέι στο Ωδείο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική στο Σχολείον Ψαλτικής. Είναι απόφοιτος Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του Τ.Ε.Ι Ηπείρου και ειδικεύτηκε στην κρητική λύρα, το νέι και τα κρουστά. Συμμετείχε ως μουσικός στη μουσικο-θεατρική ομάδα «Ελεύθερη Θεατρική Σπουδή δίνοντας παιδικές θεατρικές παραστάσεις και έχει ηχογραφήσει μουσικό συνοδευτικό υλικό παιδικών βιβλίων. Έχει διδάξει επίσης μουσική προπαιδεία στο Σχολείον Ψαλτικής. Συμμετέχει σε μουσικά σχήματα σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα ψάλει σε αναλόγια των Αθηνών. Είναι απόφοιτος της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με το οποίο συνεργάζεται ως μουσικός σε παραστάσεις αφήγησης.