ΑΙΣΩΠΟΣ: Έκθεση εικαστικών και περιηγητικές αφηγήσεις ​


To «Σπίτι των Παραμυθιών» - Το μουσείο αλλιώς, ​παρουσιάζει την θεματική έκθεση Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ.Ποικιλία κατασκευών από απλά υλικά αναπαριστούν γνωστούς μύθους του Αισώπου αλλά και ιστορίες από την ίδια του τη ζωή ως δούλου και ως ελεύθερου ταξιδιώτη. Τα εκθέματα αποτελούν αφορμή και έμπνευση για έναν αφηγηματικό περίπατο με τους ήρωες των μύθων του αλλά και τα σημαντικά πρόσωπα που συνάντησε στην πορεία του.

Ο αφηγηματικός περίπατος ξεκινά από τη στιγμή που οι τρεις μοίρες υφαίνουν το νήμα της ζωής του δίνοντάς του βραδυγλωσσία, ασχήμια και δυσμορφία, αλλά και ευφυΐα, σοφία, τολμηρό πνεύμα και ευθύτητα λόγου. Οι μύθοι που γνωρίζουμε προσεγγίζουν κάθε πλευρά του καλού και του κακού, μας μιλούν για την αχαριστία και την πλεονεξία, τη φιλία και την υποστήριξη, την υποκρισία και την απάτη, τη ματαιοδοξία και την αλαζονεία, την αλήθεια και την ειλικρίνεια, το ψέμα και την πονηριά. Συναντάμε τις ιστορίες όπως και στην καθημερινή ζωή, μια αλεπού που «τα κάνει κρεμαστάρια», μια χελώνα που δεν βγαίνει ούτε στιγμή από το στόχο της, ένα λαγό που υπερτιμά τις δυνάμεις του.
Η αποδοκιμασία στους μύθους έρχεται με το χρόνο και στο τέλος οι συνθήκες της ίδιας της ζωής φέρουν την ηθική δικαίωση, κάτι που ελπίζουμε να ισχύει και στη δική μας πραγματικότητα. Έχοντας «μάθηση και σύνεση και τέχνη στα πάντα», με το ευρηματικό και τολμηρό του πνεύμα και την κοφτερή του γλώσσα, συχνά έσωσε την υπόληψη του σαμιώτη αφέντη του, όπως λέει η ιστορία που ξεκινά από το έκθεμα «το δοχείο με τη θάλασσα».
Το έκθεμα «το καλάθι με τα σύκα» γίνεται η αφορμή για την αφήγηση της ιστορίας του Αισώπου που με την εξυπνάδα και την ετοιμολογία του απέφυγε την άδικη τιμωρία από τον αφέντη του.
Η φυσιογνωμία και η ζωή του Αισώπου είναι ενδεικτικά στοιχεία της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας κάθε ανθρώπου, όπως χαρακτηριστικά θα συναντήσουμε στον μύθο «το λιοντάρι και το ποντίκι». Ο Αίσωπος μας διδάσκει οτι στον κόσμο της διαφορετικότητας η επικοινωνία και η αρμονική συνύπαρξη χρειάζονται σεβασμό και αποδοχή.

Η αφήγηση των μύθων συνεχίζει την περιήγησή της γύρω από το έκθεμα «η ουρά της αλεπούς» και το έκθεμα «ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας» ενώ λίγο πιο πέρα ένα κουνούπι παγιδευμένο στον ιστό της αράχνης, ένας λύκος, μία κότα που κάνει χρυσά αυγά, ο βοριάς και ο ήλιος, περιμένουν να ακουστεί ο δικός τους μύθος.

Εκτός από τις περιηγητικές αφηγήσεις, γύρω από τη θεματική της έκθεσης αναπτύσσονται δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες. 
Στην έκθεση συμπεριλαμβάνεται και ένα σπάνιο βιβλίο του 1910 στην αγγλική γλώσσα, από τα πρώτα με έγχρωμη γκραβούρα και περιέχει μια μεγάλη συλλογή μύθων του Αισώπου.

Σχεδιασμός - καλλιτεχνική επιμέλεια, αφήγηση:  
Γιώργος Ευγενικός
Σχέδια - κατασκευές μακετών, αφήγηση: 
Γεωργία Λαζάρου
Τεκμηρίωση - κείμενα: 
Μαρία Βλαχάκη
Οργάνωση: 
Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών