«Αφήγηση και πρόσφυγες»

Αγαπητοί φίλοι όλες οι θέσεις των εργαστηρίων συμπληρώθηκαν. Σας ευχαριστούμε για το μεγάλο ενδιαφέρον σας.
Το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» θα πραγματοποιήσει στις 3 και 4 Μαρτίου 2018 στο «Σπίτι των Παραμυθιών το Μουσείο Αλλιώς» εργαστήρια συνολικής διάρκειας 10 ωρών με θέμα «Αφήγηση και πρόσφυγες». Τα εργαστήρια είναι στην αγγλική γλώσσα και έχουν κληθεί να τα υλοποιήσουν δύο σπουδαίοι αφηγητές με μεγάλη εμπειρία στο θέμα. Η Γερμανίδα αφηγήτρια και καθηγήτρια του πανεπιστημίου των τεχνών του Βερολίνου Δρ Kristin Wardetzky και ο Βρετανός αφηγητής Sef Townsend.

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του FEST (Federation of European Storytelling) στο πλαίσιο του προγράμματος "Creative Europe" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απευθύνονται σε ενήλικες και είναι απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία στην αφήγηση.

Η Kristin Wardetzky και ο Sef Townsend θα πραγματοποιήσουν επίσης στο «Σπίτι των Παραμυθιών το Μουσείο Αλλιώς», παράσταση αφήγησης παραμυθιών στην αγγλική γλώσσα με θέμα: «Πρόσφυγες των παραμυθιών», το Σάββατο 3 Μαρτίου 2018, ώρα 20:00. Περισσότερα για την παράσταση μπορείτε να δείτε ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τους συντελεστές και για τα εργαστήρια που θα πραγματοποιήσουν.


Δρ. Kristin Wardetzky
Η Kristin γεννήθηκε το 1942 στην Θουριγγία της Γερμανίας. Μετά την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών της σπουδών εργάστηκε ως θεατροπαιδαγωγός σε επαγγελματικό Παιδικό και Νεανικό Θέατρο στο Ανατολικό Βερολίνο. Το 1993, άρχισε να διδάσκει αφήγηση στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου, όπου και δημιούργησε το μάθημα «Η Αφήγηση στις Τέχνες και την Εκπαίδευση». Έχει δημοσιεύσει βιβλία και πολλά άρθρα σχετικά με τα παραμύθια, τους μύθους και την αφήγηση και έχει οργανώσει συναντήσεις, συνέδρια και σχολικά πρόζεκτ, ιδιαίτερα για παιδιά από οικογένειες προσφύγων και μεταναστών.

Περιγραφή του Εργαστηρίου
Στη διάρκεια του εργαστηρίου θα ενθαρρύνω τους συμμετέχοντες να αφηγηθούν, να αφηγηθούν και να αφηγηθούν!
Θα δουλέψουμε με μικρές ιστορίες (παραδοσιακές, φανταστικές, βιωματικές), θα τις μοιραστούμε με τους υπόλοιπους, θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με την γλώσσα του σώματός μας και την φωνή μας πέρα από τις λέξεις της μητρικής μας γλώσσας. Θα δημιουργήσουμε κόσμους από εικόνες με χαρτί, χρώματα, πλαστικό, κόλλα, ξύλο και άλλα υλικά καθώς και οτιδήποτε συνδέεται με τα παιδικά παιχνίδια που διασκεδάζουν και φέρνουν εμπιστοσύνη!


Sef Townsend

Ο Sef αφηγείται, μοιράζεται και ακούει ιστορίες εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Μεγάλο μέρος της δουλειάς του αφορά πρόσφυγες, εξόριστους καθώς και τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους φιλοξενίας. Συχνά αφηγείται σε χριστιανικές εκκλησίες, μουσουλμανικά τεμένη, συναγωγές και τόπους συνάντησης σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει συμμετάσχει σε Έργα Ειρήνης και Συμφιλίωσης στην Βόρεια Ιρλανδία, Νότια Αφρική καθώς και στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.


Περιγραφή του Εργαστηρίου
Στα εργαστήρια αυτά ο Sef θα εστιάσει πάνω στα ακόλουθα ερωτήματα: Τι ακριβώς περιμένουμε από την αφήγηση και την ανταλλαγή ιστοριών με πρόσφυγες; Ποιές ιστορίες θέλουν να ακούν ή να μοιραστούν οι πρόσφυγες; Ποιες ιστορίες είναι ακατάλληλες για αυτό το ακροατήριο; Υπάρχει κίνδυνος να ξανανοίξουν πληγές; Μπορεί η διαδικασία αυτή να γίνει διασκεδαστική (Μπορούμε να τους κάνουμε να γελάσουν;)